Over Parallel Solo Ouderschap

Na een scheiding is het zoeken naar een nieuw evenwicht. Er zijn gezinnen waartussen het conflict zo sterk aanwezig is, dat het ondanks alle inzet niet (meer) lukt om in meer of mindere mate samenwerking te vinden. Wat je ook probeert, de strijd blijft. Die strijd zit niet in de ouders, maar speelt zich af tussen de ouders. Hoe zou het dan zijn, wanneer we ons niet focussen op wat er tussen ouders gebeurt… Wanneer we ons gaan richten op de individuele ouder en zijn of haar relatie met de kinderen? Wanneer we een ouder gaan versterken op zijn of haar plek en in het solo-ouderschap? Dat is de ‘Solo’ in Parallel Solo Ouderschap (PSO). En soms is dat de beste keuze. 

Parallel Solo Ouderschap bij Ouderschap na Scheiden

Bij Ouderschap na Scheiden werken we vanuit de visie dat het vinden van stabiliteit en rust in het ouderschap belangrijk is voor kinderen om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Soms lukt het ouders in een coöperatieve samenwerking, soms parallel naast elkaar en soms is een figuurlijke muur nodig om te komen tot meer rust. Dan geven ouders helemaal los van elkaar hun eigen ouderschap vorm (in de wetenschap dat de kinderen ook hun verbinding met de andere ouder hebben). Parallel Solo Ouderschap kan veelal een nieuw perspectief openen, ook in situaties waarbij het echt moeizaam gaat. 

Middels Parallel Solo Ouderschap wordt de individuele ouder op zijn of haar plek begeleid. Aan de hand van 6 pijlers wordt de focus gelegd op de individuele ouder en het kind/de kinderen. Er is aandacht voor de eigen kwetsuren, het verstevigen van de ouderrol, het parallel ouders zijn, het erkennen van de positie van het kind, de communicatie en het netwerk. Op deze manier wordt de ouder ondersteund en gemotiveerd om op eigen kracht een situatie (spanningen of provocaties/uitdagingen van de andere ouder) op te vangen door de geleerde inzichten en vaardigheden toe te passen. 

Zo wordt geheel ´naast elkaar´ het ouderschap vormgegeven. De ouder krijgt zicht op wie ze zelf als ouder willen zijn, in relatie tot hun kind(eren) en hoe ze dit op hun plek kunnen vormgeven. De ouder wordt ondersteund in het leren omgaan met uitdagingen op zijn of haar pad en hoe hierbij uit de strijd of het conflict te blijven. Hierdoor zal de ouder meer rust ervaren en in staat zijn om mee te bewegen in de uitdagingen. Het conflict kan blijven aanhouden of zich ineens plotseling weer aandienen, de ouder kan blijven staan.

Praktische uitwerking

  • Bij Parallel Solo Ouderschap geven ouders ieder hun eigen gezinsleven en ouderschap met hun kind(eren) vorm. Ouders hebben een ouderschapsplan en zijn bereid zich aan deze afspraken te houden. 
  • Iedere ouder werkt met een eigen hulpverlener. Deze hulpverleners werken niet samen in het traject en communiceren niet met elkaar over de hulp. 
  • Parallel Solo Ouderschap kan ook voor één ouder ingezet worden. Dus niet allebei de ouders hoeven deel te nemen. Wanneer het kind 2 gezaghebbende ouders heeft, moeten beide ouders instemmen met inzet van het traject voor één van de ouders.
  • De gesprekken vinden gemiddeld eens per twee weken plaats. Het traject duurt 6-9 maanden.

Informatie over aanmelding

De begeleiding bij Parallel Solo Ouderschap is vanuit Trias Jeugdhulp beschikbaar in de regio Overijssel. Als je hier meer over wilt en hoe het jou kan helpen in jouw specifieke situatie, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen.

Met de juiste verwijzing zijn er aan Parallel Solo Ouderschap geen kosten verbonden. Professionals van wijkteams, jeugdbescherming en (huis)artsen kunnen kinderen en hun gezin aanmelden. Dit kan via het aanmeldformulier op onze website.

Jeugdhulp op maat, passend bij de hulpvraag

Trias Jeugdhulp wil kinderen, jongeren en hun gezin zo snel mogelijk de meest passende jeugdzorg bieden, passend bij de hulpvraag. De hulp die wij bieden kan een combinatie zijn van de hulpvormen in ons zorgaanbod. 

Heb je als verwijzer vragen of wil je vooroverleg over een aanmelding? Ons voordeurteam coördineert alle zorgaanmeldingen en beantwoordt graag je vragen. Het team is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via 038 456 46 60. Direct aanmelden met een gezinsplan? Ga dan naar onze aanmeldpagina.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.